relatietherapie - Jan Bettgens: Relatie- en Gestalttherapie Den Bosch

Ga naar de inhoud


Vastgelopen in je relatie?
Ben je vastgelopen in je relatie? Zijn er irritaties of ruzies? Zijn er niet uitgesproken verwachtingen en teleurstellingen? Zijn er (kleine) problemen die steeds terugkomen? Komen jullie er samen niet meer uit? Is er een een neerwaartse spiraal ontstaan? Is het vertrouwen beschadigd? Is er een derde in de relatie? Heeft een van jullie gevoelens voor een ander van hetzelfde geslacht?

Is vastlopen normaal?
Als je een relatie met iemand anders aangaat, is dat altijd een andere persoon dan jij. Iedereen brengt eigen specifieke  achtergronden, normen, verwachtingen en angsten mee. Er is geen opleiding waar je  kunt leren hoe je een relatie kunt aangaan en onderhouden. Dat moet je zelf uitvinden.
Meestal gaat dat gepaard met vallen en opstaan. Het is dan ook niet zo vreemd dat er iets mis gaat. Daar hoef je je ook niet voor te schamen, net zo min als om hulp te gaan zoeken.
Relatietherapie kan heel zinvol zijn om elkaar op een andere manier te bezien, elkaar beter te gaan begrijpen en daardoor tot verdieping te komen.


Kenmerkend voor relatietherapie

Bij relatietherapie gaat de relatie, of anders gezegd de wisselwerking tussen jullie beiden, in therapie.
Gestaltrelatietherapie is een manier om te ontdekken wat je werkelijk voor je partner voelt, wat bij jou hoort en wat bij de ander. Tijdens de sessies wordt aandacht besteed aan hoe ieder van jullie de relatie ervaart, wat je van de ander en ook van de relatie verwacht. Ook sta ik stil bij de belemmeringen en problemen en wat dat voor ieder van jullie betekent.

Wat voor soort problemen?

  • We komen er niet meer aan toe om met elkaar te praten.

  • We zien elkaar minder graag dan vroeger.

  • We hebben het gevoel dat we meer en meer naast elkaar leven en alleen nog voor de praktische dingen bij elkaar te zijn.

  • Mijn vriend(in) is verliefd op een ander of gaat vreemd.

  • Onze seksualiteit wordt minder of dreigt zelfs te verdwijnen.

  • Onze seksuele behoeften zijn zo verschillend. Dat geeft veel spanning.

  • Door ziekte is de gelijkwaardigheid uit onze relatie verdwenen.

  • We leven in voortdurende staat van (koude) oorlog.

  • We leven meer als ouders van onze kinderen dan als partners.

  • Mijn vriend is zo gesloten; ik kan hem niet meer bereiken.

  • Mijn partner wil contact vanuit seksualiteit en ik vanuit mijn hart.

  • Ik ben verliefd op iemand van mijn eigen geslacht.


Seksualiteit en intimiteit
Verschil in beleving van en behoeften aan intimiteit en seksualiteit kan tot grote spanningen leiden en de relatie  onder druk zetten. Als beide partners dat willen, kunnen we dieper ingaan op seksualiteit en intimiteit.  

Resultaat
In relatietherapie krijg je inzicht in de ingewikkelde manieren, waarin jullie verstrikt zijn geraakt. Het uitspreken van je gekwetstheid, woede, verdriet, gemis en eenzaamheid zorgt ervoor dat je partner anders bekijkt.
De kracht die jullie nu besteden aan ruzie maken, leer je gebruiken om je relatie te verdiepen. Ook leer je omgaan met het verschil tussen verbonden zijn of juist zelfstandig zijn.

Uit elkaar
Het kan ook heel anders gaan, als jullie ontdekken dat uit elkaar gaan beter is. En ook dat is een proces dat aandacht en liefde verdient, zeker als er kinderen zijn.
Maar altijd staat voorop dat jullie een deel van je leven intens met elkaar hebben gedeeld: die tijd samen verdient een respectvolle afsluiting op alle gebieden.

Wacht niet te lang
Bij relatievragen en klachten is het belangrijk om niet te wachten totdat het werkelijk te laat is. Enkele gesprekken kunnen vaak al heel verhelderend zijn.

Leestip
Liefde is een werkwoord, Alfons  Vansteenwegen, ISBN 90-209-5052-5




In een relatie zijn

gevoelens zeer belangrijk.

Het zich goed voelen bij elkaar

is het uiteindelijke criterium.

Gevoelens liggen ook dikwijls

aan de basis van een relatie.

Zij bepalen mede de

duurzaamheid ervan.

A. Vansteenwegen

Terug naar de inhoud