Anneke 31 - Jan Bettgens: Relatie- en Gestalttherapie Den Bosch

Ga naar de inhoud

Anneke 31 jaar
Ik had me aangemeld bij Jan omdat ik al een tijdje kampte met spanningsklachten. Ik was neerslachtig, snel emotioneel en moe. Klachten die steeds erger werden en ik wist dat ik er zelf niet uit zou komen. Na wat googelen kwam ik bij Jan uit, met name omdat ik de indruk kreeg dat de aanpak van Jan net wat anders was dan alleen de gesprekstherapie. Voor mij een bewuste keuze omdat ik van mezelf wist dat ik met alleen gesprekken te makkelijk zaken zou weg beredeneren. Ik had juist iemand nodig waarbij ik er niet omheen kon draaien.  

Tijdens het intakegesprek bleek al snel dat er veel meer aan de hand was dan dat ik op dat moment onder woorden kon brengen. In de periode die volgde hebben we stap voor stap de verdieping opgezocht. Op momenten heb ik het erg moeilijk, maar daardoor ook leerzaam gevonden om geen duidelijk plan te hebben en te kijken wat zich aandient tijdens de gesprekken en de oefeningen. Voor mezelf had ik het gevoel dat ik alles moest verklaren in plaats van dat het er ook gewoon mocht zijn. Naar mate de tijd vorderde kon ik dit wel makkelijker toelaten, met name omdat ik ook merkte dat de sessies veel losmaakten en ik met kleine stapjes vooruitging.  

Wat ik prettig vond is dat Jan enerzijds goed afstemde op mijn tempo, maar op momenten mij wel het duwtje in de rug gaf om over drempels heen te stappen. Ook de flexibiliteit die Jan had om volgens verschillende methodieken te werken vond ik erg prettig. Hierdoor kon hij goed afstemmen op wat ik nodig had. Ook de persoonlijke/informele benadering van Jan heeft me hierin erg geholpen.

De oefeningen die ik kreeg hielpen mij om minder in mijn hoofd te zitten, beter te luisteren naar mijn lichaam en mijn emoties toe te durven laten. Een ogenschijnlijk simpele ademhalingsoefening kon al veel bij me losmaken. In de periode dat Jan mij begeleidde is er dan ook ontzettend veel losgekomen aan (oud) verdriet, oordelen, pijn en trauma’s. Op momenten heel heftig om te doorleven, maar achteraf gezien ook ontzettend bevrijdend geweest.
Door de oefeningen heb ik veel beter naar mijn lichaam leren luisteren en pik ik sneller de signalen op als ik me weer terug ga trekken en mijn emoties vastzet. Ik weet nu steeds beter mezelf hier uit te halen en durf ik hiervoor ook beter hulp te vragen aan mijn omgeving. Het was soms erg hard werken om me dit eigen te maken, maar dat is het meer dan waard geweest.

Wat ik prettig vond was dat met regelmaat de oefeningen en gesprekken afgewisseld werden met een stukje theorie. Hierdoor werd het voor mij begrijpelijk waarom ik bepaalde gedragingen doe zoals ik ze doe. Bijvoorbeeld het snel in mijn hoofd gaan zitten, terugtrekken uit het contact met anderen, zelf geen ruimte innemen en het eng vinden om verbinding aan te gaan. De uitleg van de karakterstructuren was hierin echt een eye-opener voor me en heeft me erg geholpen om wat milder voor mezelf te zijn als het gaat om mijn eigen kwetsbaarheden.

Toen ik begon bij Jan hield ik mezelf nog voor dat ik met een paar sessies wel weer op de been zou zijn. Uiteindelijk heeft het ruim 2 jaar geduurd voordat ik de therapie af heb kunnen sluiten. Achteraf gezien heb ik dit ook zeker nodig gehad. Het is nu ruim 2 maanden geleden dat ik de therapie heb afgerond. Ik merk dat ik er veel sterker uit ben gekomen. Voor het eerst in mijn leven voel ik me tevreden over mezelf en kan ik mijn eigen kwetsbaarheden accepteren wat een erg bevrijdend gevoel geeft. Ook voel ik me fysiek een stuk energieker. Ik heb eindelijk het gevoel dat ik aan het leven ben in plaats van overleven.Terug naar de inhoud